[...] Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub węglowodanów. Efekty redukcyjne mogą przyspieszać: kofeina (3 - 5 mg na kg masy ciała) 1 - 1,5 h przed treningiem, zielona herbata, białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI), np. 2-3 porcje między posiłkami lub jako uzupełnienie do niskobiałkowego posiłku). Referencje, badania, piśmiennictwo: Kathleen Deska [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
[...] powinno być ostatecznością, szczególnie dla biegaczy, gdyż sam wysiłek długotrwały może powodować problemy żołądkowo-jelitowe oraz uszkodzenia nerek (hipoksja, odwodnienie, białkomocz). 3. Unikaj dużych ilości fruktozy, paradoksalnie fruktoza jest lepiej tolerowana, jeśli jest spożywana razem z glukozą. 4. Unikaj odwodnienia. 5. Pamiętaj, iż [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale obyczajowe, konflikty militarne i polityczne. Podsumowanie Wiem, najprościej napisać, iż Meegan Hefford zabiły szejki białkowe. Sprawa jest tym bardziej podejrzana, iż wspomniane zaburzenia genetycznie funkcjonowania enzymów uczestniczących w przemianach cyklu mocznikowego ujawniają się już [...]
[...] Masa mięśniowa - jak ją budować? Masa mięśniowa - jaka dieta? Jakie są najlepsze odżywki na masę? Czym się różni gainer od bulka? Czy gainer jest bezwartościowy? Odżywki białkowe: pytania i odpowiedzi Kiedy odżywka typu carbo? Ile dostarczać węglowodanów? Masa mięśniowa - ile odżywek? Masa mięśniowa - jak ją budować? Zwiększenie masy [...]
[...] na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): normalna zawartość protein (NP; 10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów) wysokobiałkowa (HP; 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów) grupa 2 (n 23): normalna zawartość protein (10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów); dodatkowo obniżano tu [...]
[...] które z poniższych twierdzeń są prawdziwe, a które to zwykła plotka? 1. „Kreatyna wywołuje niebezpieczne zmiany w ciele, szczególnie w nerkach” 2. „Tylko białko jest istotne dla przyrostów masy mięśniowej” 3. „Nadmiar białka tuczy” 4. „Bilans kaloryczny nie ma znaczenia, bo każdy inaczej reaguje na [...]
[...] 0.8 – 1 g / kg masy ciała. Metaanaliza dotyczyła 235 osób nie będących sportowcami, a dane pochodzą z 19 badań bilansu azotowego, w celu oszacowania zapotrzebowania na białko u zdrowych dorosłych, wykazała, że mediana oszacowanego średniego zapotrzebowania (EAR) i 97,5 percentyla zalecanego zapotrzebowania (RDA) wynosi 105 mg N / kg na [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
[...] efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy [...]
[...] aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś wiemy, że może być ono nierozłącznym elementem diety osób dbających o linię, zdrowie, a także chcących [...]
[...] insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Według badania z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana pierś z kurczaka, bez skóry) i owoce oraz warzywa z niewielkim dodatkiem tłuszczu (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] Wykonali trening nóg w warunkach eksperymentalnych: 5 serii z ciężarem 60-70% maksymalnego, a później 4 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 80% maksymalnego. Podawano im białko. W ciągu 12 godzin po treningu: część mężczyzn otrzymała 80 g izolatu białka serwatkowego (porcja 40 g WPI była dostarczana co 6 godzin) w drugiej grupie WPI podawano [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają [...]
[...] (np. obok SAA dodaje się tam insulinę, hormony tarczycy, rhGH, IGF-1). Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wartościowe proteiny (jajka, ryby, chuda wołowina, białko serwatkowe) oraz tłuszcze (awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz ogromnej ilości [...]
[...] na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko Odżywka potreningowa: węglowodany o szybkiej kinetyce (glukoza, maltodekstryny), białko serwatkowe, izolat, hydrolizat, elektrolity, witaminy. Może to być także gotowe [...]